Over...

... Wat Te Zeggen

Wat te zeggen? Soms weet je het niet. En soms weet je het heel goed, dan heb je wat te zeggen!
In beide gevallen kan het mooi zijn om ervan te delen ; je vraagtekens, je pasklare antwoorden
en alles daar tussenin.

Jan Jaap Wubs doet dat vanuit 'Wat Te Zeggen', een kleinschalig productiebedrijf en uitvalsbasis voor creatieve activiteiten binnen de driehoek van bezinning, verwondering en humor.

'Wat Te Zeggen' is gevestigd in Delfzijl en geregistreerd bij de KvK onder nummer 77701712.
... Jan Jaap Wubs

Zingen en muziek maken zat Jan Jaap al in het bloed, nog voor het hem met de paplepel werd ingegoten. Vaders orgel en later keyboard gaven de mogelijkheid om van kleins af aan te experimenteren met muziek. Eigen gedichten (type 'Sinterklaas') en liedjes schrijven (voor feesten en partijen) kwam ook steeds vaker voor, soms zelfs in opdracht van vrienden en bekenden voor mensen die hij niet eens kende. Maar dat maakte het schrijven er niet minder leuk om.

Jan Jaap was lid van zanggroepen bij zijn kerk, met vaak een plaats achter zijn eigen keyboard, en kwam zo in aanraking met 'moderne christelijke muziek'. Hij belandde ook regelmatig in het pluche van de theaterstoelen en pikte een en ander mee op het gebied van cabaret, kleinkunst en luisterliedjes. Een combinatie die zijn sporen onmiskenbaar na zou laten in
Jan Jaaps verdere schrijfwerk. Verder nam hij ook een aantal keren deel aan koorprojecten en kwam hij via liedschrijversdagen in contact met een kring van vakgenoten ("lotgenoten").

Daarnaast raakte Jan Jaap betrokken bij evangelisatiewerk. Hij werkte mee aan Alpha's en vergelijkbare cursussen en bijbelstudies (tot in Roemenië), waardoor mensen kennis konden maken met het christelijke geloof. Meer dan eens legde hij het cursusboekje opzij om zijn eigen draai aan het thema te geven, en toch bij de kern van het verhaal uit te komen.

Na de enthousiaste reacties op een solo met zelfgeschreven lied tijdens een koorproject, begon er iets te borrelen... Misschien toch eens helemaal solo het podium op? Het was alleen nog zaak om te bedenken wat hij daar precies zou gaan vertellen. Zo begon het schrijven aan een eigen voorstelling.


Jan Jaap is geboren en getogen op de Groningse klei, en de oerdegelijke 'no nonsense'-mentaliteit is hem van nature niet vreemd. Denken voor je iets zegt en niet in tien woorden als het ook in twee kan. Maar als hij eenmaal ergens over heeft nagedacht, en iets heeft ontdekt dat hij wil delen, kun je gerust even achterover gaan zitten. Jan Jaap maakt je graag deelgenoot van zijn nuchtere hersenkronkels, met waar mogelijk een flinke knipoog; humor betekent immers niet dat je 't niet meent.

"Ik geef graag iets door van wat me eigen is, over de bijbel, geloof, God. Ik maak ook graag muziek.
In een muzikale bijbelstudie als 'Johannes vertelt' komt dat allemaal bij elkaar.
Iemand zei ooit dat je met een paar noten al een heel verhaal kunt vertellen. Dus dat wil ik doen.
Iets doorgeven in muziek en verhalen."